Bekijk het laatste project, net gelanceerd: Belgian Beers UK

Het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org

- Geschreven op 10 januari 2013 -

Vaak krijg hoor ik de vraag wat is nu het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org, sommige weten zelfs niet dat er een andere optie is buiten de .com versie. Voor ik het verschil ga uitleggen zal ik nog even toelichten wat WordPress juist is. WordPress is een open-source weblog software. Hoewel WordPress oorspronkelijk gestart is als een weblog software, wordt het tegenwoordig ook vaak gebruikt als contentmanagementsysteem (CMS) voor websites zonder blog-gedeelte.

Het verschil tussen wordpress.com en .org

Wat is nu het eigenlijke verschil tussen wordpress.com en wordpress.org, vraagt u? Zoals ik al eerder zei is WordPress een weblog software, bij de .com versie wordt staat de software ge├»nstalleerd op hun webserver, u kan er gewoon gebruik van maken en hoeft zelf niets te installeren. WordPress.com is de gehoste versie van WordPress, als je je registreert krijg je een domeinnaam als “naam.wordpress.com” waar je website op gehost wordt. Bij wordpress.org wordt de software als download aangeboden zodat u de software zelf kan installeren op uw eigen webserver. Bij deze versie zal je zelf op zoek moeten gaan naar een webhost waar je je website kan hosten.

WordPress logo - verschil tussen wordpress.com en wordpress.orgTussen de twee versies zijn nog een aantal verschillen, zo kan je bijvoorbeeld bij wordpress.com geen gebruik maken van plug-ins. Door plug-ins te gebruiken kan je heel eenvoudig extra functionaliteit toevoegen aan je website. Bij wordpress.com kan je slechts kiezen uit een beperkt aantal thema’s, terwijl je bij wordpress.org ook je eigen of gedownloade thema’s kan gebruiken. Sommige van deze verschillen zullen uiteraard voor sommige gebruikers verwaarloosbaar zijn, als je een simpele blog wil starten dan heb je waarschijnlijk geen nood aan een eigen thema op maat.

Besluit

Het gebruik van wordpress.org kan ik alleen maar aanraden voor de meeste gebruikers, deze versie heeft tal van voordelen. Als je een professionele blog of website voor je bedrijf wil beginnen dan is wordpress.org een absolute must. Wanneer je liever geen kosten maakt en even wil testen of je blog wel in de smaak valt dan kan je (tijdelijk) wordpress.com gebruiken.

Blijf op de hoogte