Bekijk het laatste project, net gelanceerd: Belgian Beers UK


Notice: Undefined variable: post_id in /home/design311/domains/design311.com/public_html/wp-content/themes/2013/functions.php on line 159

Notice: Undefined variable: post_id in /home/design311/domains/design311.com/public_html/wp-content/themes/2013/functions.php on line 144

WordPress thema aanpassen, waar moet je op letten?

- Geschreven op 20 januari 2014 -

Je WordPress thema aanpassen doe je niet zomaar, voor je begint zijn er een aantal dingen waar je zeker even bij moet stil staan. Als je je thema op de foute manier aanpast dan gaan al je wijzigingen verloren bij de volgende update, zeker goed uitkijken dus!

WordPress thema aanpassen: CSS

Wanneer je puur het design van je thema wil veranderen, een ander kleurtje voor je titels bijvoorbeeld, dan zal je CSS aanpassingen moeten doen. Als je die aanpassingen rechtstreeks in de style.css van je thema zet dan zullen deze wijzigingen verloren gaan wanneer je je thema update omdat dit bestand dan opnieuw overscshreven wordt. Er zijn een aantal oplossingen voor dit probleem. Als je thema een “Custom CSS” veld in zijn thema opties heeft gebruik dit dan in plaats van je wijzigingen rechtstreeks in de style.css te plaatsen, als je thema niet zo’n invoerveld heeft dan kan je ook een “Custom CSS” plugin installeren.

Child themes

Als laatste oplossing zou je ook een Child Theme aanmaken, maar dit vraagt iets meer werk. Als je enkel aanpassingen wil doen aan je CSS dan is dit wat overdreven, maar als je ook andere bestanden wil aanpassen dan is dit de enige goeie optie. Een Child Theme is een thema wat alle bestanden van je hoofdthema gebruikt, maar je kan bestanden ook overschrijven. Aanpassingen zullen dus niet verloren gaan wanneer je je hoofdthema update want je aanpassingen zitten in je Child Theme.

Een Child Theme aanmaken is niet moeilijk, het enige wat je daarvoor nodig hebt is een bestand dat je style.css noemt, bovenaan dit bestand zet je het volgende stukje code waarmee WordPress je Child Theme kan identificeren:

/*
 Theme Name: Design 311 Child
 Template: hoofdthema
*/

@import url("../hoofdthema/style.css");

/* Hieronder jouw CSS code
----------------------------------------------- */

“hoofdthema” verander je door de naam van de map van het thema dat je wil aanpassen, als je bijvoorbeeld het thema Twenty Fourteen wil aanpassen, dan vervang je dit door “twentyfourteen”. Nadien plaats je je eigen style.css ook in een eigen mapje en dit mapje upload je naar een je thema’s folder in je WordPress installatie: /wp-content/themes/. Hierna hoef je je Child Theme alleen maar te activeren om je wijzigingen te zien.

Blijf op de hoogte